Det är inte helt lätt att alltid veta vad man ska ha med sig, här får du lite tips och råd

Hur ska du packa din ryggsäck

Det finns en bra grundregel att ha i minnet när man packar ryggsäcken.
Lägg de tyngsta sakerna

  • nära ryggen och
  • högt upp i ryggsäcken

Tänk också på att placera de saker du vet kan komma till användning under dagen så lättillgängliga som möjligt (t.ex. mat, spritkök, regnplagg, kåsa, termos/vattenflaska, kamera, kikare etc). Karta och kompass har du naturligtvis alltid snabbt åtkomliga i fickan. Ett praktiskt tips är att packa dina saker i olikfärgade packpåsar. Det gör det betydligt enklare att hålla ordning i ryggsäcken.

Kom ihåg att det är du själv som skall bara din ryggsäck. Packa så du orkar! Märk även alla dina saker med namn så att vi kan återlämna dem om de skulle råka försvinna.

Vad ska du ta med dig

Vilken utrustning du skall ta med dig varierar med årstiden och väderleken.
Bra kläder, skor och utrustning för att kunna sova är viktigt. Utrustningen bör också vara oömtålig. Regnkläder som läcker, en ryggsäck som är stor och tung eller dåliga skor gör att allt känns jobbigt. Att ligga vaken på natten i sin sovsäck och frysa ger hemlängtan. Om du saknar något viktigt på utrustningslistan, så prata med oss scoutledare. Vi kan ofta hitta någon som kan låna ut utrusningen, eller lösa problemet på något annat sätt.

Ladda ned packningslistor nedanför genom att klicka på dem!

Packningslista för hajker och läger

Packningslista för gemensam utrustning (patrullkistor)

Utrustningsguide

Friluftsutrustning behöver inte vara dyrt, men när du köper utrustning till ditt barn hänger ofta kvalitet och låg vikt ihop med pris. Denna utrustningsguide beskriver vilken typ av utrustning din scout kommer att behöva samt ger tips och råd på specifika produkter. På denna sida finns även listor på den typ av packning din scout kommer att behöva ha med sig om han eller hon vill delta på läger och övernattningshajker (se packningslistor).

Ryggsäck
Ryggsäcken storlek bör vara omkring 40-65L. Bärsystemets längd, dvs avståndet mellan axelremmar och avbärarbälte, måste passa scoutens rygg. Försök hitta en ryggsäck med ställbart bärsystem, så att längden går att reglera. Be personalen i affären att ställa in ryggsäcken så att den passar.

Sovsäck
Sovsäckar görs ofta med dun eller syntetmaterial. Dun håller visserligen sovsäcken varm, speciellt på vintern, men kräver mycket omvårdnad och är ofta dyr. Vi rekommenderar därför sovsäckar med syntetmaterial.
När ni skall köpa en sovsäck är det viktigt att titta på tillverkarens angivelser om komforttemperaturer. Det är vanligt att tillverkaren anger tre olika temperaturer, dessa visar i vilken utetemperatur en fullvuxen man med muskler kan sova utan att frysa (lower limit), sova gott (comfort limit) och vid vilken temperatur en kvinna anses kunna överleva i sovsäcken i 6 timmar (extreme limit). Den temperatur ni ska titta på är comfort limit. En bra sovsäck som går att sova i på hösten och våren bör ha en komforttemperatur motsvarande -5 grader. En vintersovsäcks komforttemperatur bör motsvara utetemperaturen på natten under vintern.

Tips: på vintern går det ofta bra att sova med två sovsäckar inuti varandra, t.ex. med två sovsäckar med komforttemperaturen -5 grader vardera.

För mer information se: sovsäcksguiden

Liggunderlag
Sovsäcken, oavsett hur bra den är, skyddar sällan ensam tillräckligt bra mot markkylan. När sovsäcken komprimeras mot underlaget försvagas dess värmehållande effekt vilket kan förstöra en i övrigt bra naturupplevelse. Som en extra bonus är ett bra liggunderlag även skönt att sova på!

Liggunderlag finns i många olika utföranden och former i både skumgummimaterial och sådana som är uppblåsbara. Ofta räcker det med ett liggunderlag i skumgummi eller motsvarande. Uppblåsbara liggunderlag är bra för vinterhajker eftersom dem är varma och är ofta dessutom mycket lätta och packningsbara. Tyvärr tenderar även denna modell att ibland gå sönder om scouten inte är försiktig och är svåra att hantera för små scouter. Vi rekommenderar därför en eller flera tjocka liggunderlag i skumgummi.

Tips: ett icke uppblåsbart liggunderlag kan man skära av så att det blir lagom långt och brett för scouten, då tar det mindre plats. Det som blir kvar kan man göra sittunderlag av.

Skor

Hoppsan - här saknas det lite text! Sidan är fortfarande under uppbyggnad!

 

 


 

.